Si planifiques per a un any, sembra blat. Si planifiques per a una dècada, planta arbres. Però si planifiques per a tota la vida, educa persones
(KWAN-TZU, filòsof xinès, 300 a.C.)


dimarts, 26 de novembre del 2013

HEM ANAT A L'HORT


El dimarts 26  a l'hort se'ns han sumat diversos ajudants d'altres cursos de segon i de sisè. Ens han ajudat a treure les fulles i a regar. Com que ens hem adonat que les pastanagues i  els espinacs se'ns estaven glaçant hem canviat la ubicació de les portadores marrons. Creiem que ara els tocarà més el sol. També per això hem necessitat ajuda. 

El tema de les fulles ens dóna molta feina,  però són molt treballadors. 



divendres, 22 de novembre del 2013

SORTIDA A LA DEIXALLERIA




Ens hem adherit a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus del 18 al 22 de novembre. Aquesta col·laboració amb l´EWWR permet promoure accions globals per sensibilitzar la societat de la importància de reduir la generació de residus, i extreure dades de diferents països per valorar com evoluciona el que és un dels greus problemes del segle XXI. Aquest estudi engloba diferents camps: repercussions en la salut, el medi ambient i l´economia. 
Per a més informació podeu consultar la següent adreça d´internet: http://www.ewwr.eu/

Conscienciats de la importància del reciclatge els alumnes de segon han anat a visitar la deixalleria de Santpedor, podeu veure unes fotografies de la sortida.




dimarts, 19 de novembre del 2013

ANEM A L'HORT

No hem regat perquè ja estava prou moll. Hem tret fulles, revisat les maduixeres, els espinacs, les pastanagues que comencen a sortir…
També hem plantat  coliflor...

divendres, 15 de novembre del 2013

DESITJOS FÒRUMS XESC

Els nens i nenes de totes les escoles que van assistir als Fòrums de la Catalunya Central van escriure uns desitjos , us ho passem tipus resum i agrupat per tal que sigui més fàcil la seva lectura, que serveixi per mostrar en el que treballem i  com ens agradaria viure en un futur!




dijous, 7 de novembre del 2013

L'ESCOLA TRANSFORMADORA DEL TERRITORI




Dijous 7 de novembre ha tingut  lloc el II Fòrum de la XESC (xarxa d’escoles per a la sostenibilitat de la Catalunya central).
Hi han  assistit na Carme Carné i Na Marta Moraleja en representació del sector mestres, i la Clara Irene Toledano de 6è (en substitució de l’Anna Soto per malaltia) i la Sheila Martínez de 5è com a ecocapitanes.

L’eix central d’aquest Fòrum ha estat  “L’escola transformadora del territori”.

Després de trobar-nos en grups de treball al Conservatori de Manresa, d'intercanviar experiències molt enriquidores, hem consensuat criteris de bonEs pràctiques d'educació ambiental transformadores de l'entorn.

Hem acabat la diada amb un dinar conjunt al Parc  del Cardener i hem penjat els nostres millors desitjos per mitjà de papers de colors que han escrit els nostres alumnes.

Una diada memorable, com deia el capità enciam: "Els petits canvis són poderosos".

dimecres, 6 de novembre del 2013

L'HORT AL NOVEMBRE

Algunes activitats dels alumnes de tercer que hem fet aquests dies a l'hort de la nostra escola...


Hem afegit terra i hem  plantat pastanagues,  també hem tret les fulles que cauen  que cobrien les maduixeres, carxoferes, cebes…  i hem regat bé, perquè encara al migdia la calor apreta. 
Tenim un problema amb les cols que creiem que les cargols o les orugues se'ns les mengen, caldrà buscar-hi solució, però no trobem qui són les causants perquè quan ens miren bé la terra,  no  veiem cap d'aquestes bestioles. Demanarem als experts.

dimarts, 5 de novembre del 2013

RENOVACIÓ DISTINTIU ESCOLA VERDA

Hem rebut de la Direcció General de Polítiques Ambientals de Territori i Sostenibilitat l'acreditació de la Renovació del distintiu d'Escola Verda pels cursos 2013 al 2016.

Ens feliciten  per la feina feta i ens encoratgen  a seguir incorporant l’Educació per a la Sostenibilitat en el nostre projecte educatiu.

Gràcies a tota la comunitat escolar per fer-ho possible!!

 

diumenge, 27 d’octubre del 2013

II FÒRUM DE LA XESC

L'ESCOLA TRANSFORMADORA DEL TERRITORI

Enguany la nostra escola participarà en el II Fòrum de la Xesc el dia 7 de novembre, assistirem dos mestres i dos alumnes. Us anirem informant al respecte!



Què és la XESC?
Podem definir la XESC com una xarxa de xarxes de centres educatius que desenvolupen programes d’educació per a la sostenibilitat. 

 Entre les finalitats de la XESC destaquen:
 
  • Establir mecanismes de coordinació i intercanvi que facilitin la col·laboració entre xarxes.
  • Fomentar el debat intern per avançar en la conceptualització de l’Educació per a la Sostenibilitat en l’àmbit dels centres educatius.
  • Organitzar espais d’intercanvi d’experiències entre els centres educatius.
  • Col·laborar en la formació del professorat i facilitar recursos educatius.
  • Promoure la recerca i l’avaluació sobre el procés de l’Educació per a la Sostenibilitat i els seus resultats.
  • Potenciar la formació de xarxes locals, allà on no n’hi hagi, així com ajudar a consolidar aquelles que ja estan formades.
  • Establir lligams amb altres xarxes d’altres comunitats autònomes, europees o internacionals.  
  • Per a més informació: XARXA ESCOLES SOSTENIBILITAT CATALUNYA

divendres, 25 d’octubre del 2013

5è SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

Una Setmana Europea per:

  • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
  • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
  • Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
  • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

dimecres, 2 d’octubre del 2013

TREBALLEM A L'HORT AMB LA GRANERA


 Fotografía

El 24 de setembre de 2013 hem començat a realitzar tasques de l'hort, tot comptant amb el suport inestimable de la Granera que ens orienta, ajuda i ens recolça en aquest projecte.

Fotografía



dimarts, 17 de setembre del 2013

PROJECTE VIU L'ORENETA

El projecte orenetes és una iniciativa d'estudis dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya.

S'adreça a qualsevol persona, escola o altre col·lectiu que, sense necessitat de tenir coneixments previs sobre els ocells, vulgui participar en un projecte de seguiment d'àmbit català que incentiva el coneixement del emdi natural i l'ús de les noves tecnologies.

Com participar-hi:

Tot el que es requereix és fer un senzill cens de nius d'oreneta cuablanca i entrar les dades en línia al web del projecte:

www.orenetes.cat

 Per a més informació

PROJECTE ORENETES- Un lligam entre el medi natural i urbà 


diumenge, 8 de setembre del 2013

SETMANA SOSTENIBLE I SEGURA


Del 22 al 29 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema 'Aire net - Fes el pas!', la Setmana del 2013 proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable. Canviant la nostra manera de desplaçar-nos podem augmentar els nostres nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar de compres en comptes d’agafar el cotxe pot ser una bona forma de protegir i millorar la salut.


dijous, 25 d’abril del 2013

COL·LABORACIÓ DE L'ENTITAT "LA GRANERA" EN EL NOSTRE HORT

Dimecres 24 d'abril 2013






Una vegada més en Carles de La Granera ha vingut a l'escola i ha plantat cebes i enciams, ens ha fet recomanacions i ens ha donat consells i orientacions...

La Granera, una entitat formada per persones interessades en la millora de la salut i de l'entorn. Un associació de consum responsable ecològic i preferentment local que potencia el consum i la producció ecològica de temporada.


dimecres, 24 d’abril del 2013

24 D'ABRIL- DIA INTERNACIONAL DE LA SENSIBILITZACIÓ ENVERS EL SOROLL

L’oïda és un dels cinc sentits de les persones i ens serveix per percebre allò que ens envolta, per comunicar-nos… Però, què passa quan la quantitat i la intensitat dels sons són excessives? Llavors parlem de soroll, encara que també és habitual anomenar així l’acumulació de sons molestos que, tot i no ser especialment estridents, els percebem de fons i ens fan perdre l’atenció d’aquells altres que, al contrari, sí que tenen significat per a nosaltres, com pot ser una conversa.
Quan l’acumulació de sons molestos ―bé perquè són incoherents, perquè tenen un volum excessiu o per totes dues coses a la vegada― arriba a llindars que afecten les persones i altres éssers vius com pot ser la fauna, és habitual fer servir el concepte de contaminació acústica.
El dia 24 d’abril celebrem el Dia Internacional de la Sensibilització envers el Soroll amb l’objectiu de conscienciar sobre la problemàtica del soroll com a factor de contaminació mediambiental i fomentar comportaments saludables que afavoreixin el civisme acústic.
 

divendres, 12 d’abril del 2013

XERRADA INFORMATIVES AGENTS RURALS



Els agents rurals de la comarca del Bages ens han ofert unes xerrades informatives a 4t i a 6è pel coneixement i la protecció del medi natural on vivim.
4t- Conèixer ens ajuda a prevenir.
6è- Convivim amb la fauna que ens envolta.




dijous, 4 d’abril del 2013

HEM PLANTAT NOVES MADUIXERES AL NOSTRE HORT

El dijous 4 d'abril uns quants nenes i nens de quart A han anat a plantar amb l'ajut de l'Antònia unes quantes maduixeres que ens ha fet arribar una mare de la nostra escola, també hem vist com havien crescut les altres plantes i fins i tot hem gaudit d'unes tulipes que vam plantar fa dies, les quals  actualment tenen  uns colors molt vistosos.









divendres, 1 de març del 2013

CATIFA VERDA DE SANTPEDOR

DIJOUS 28 DE FEBRER DE 2012
Millorar la nostra alimentació, també contempla millorar el nostre entorn.
Hem comptat amb la  col·laboració de dues persones de l'entitat "La Granera", ens han acondicionat l'hort i han plantat algunes plantes noves com pèsols, alls, cols de brussel·les, porros, borraines, calèndules, margarides, lliris i safrà.

Aquesta activitat desinteresada està inclosa en el projecte d'ampliació de Catifa verda de Santpedor.

Una adreça on podreu trobar informació d'aquest tipus de projecte (en anglès):

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/video/2010/oct/19/incredible-edible-todmorden

Voleu veure com tenim l'hort:













dijous, 21 de febrer del 2013

COL·LABORACIÓ DE L'ENTITAT "LA GRANERA" EN L'HORT ESCOLAR

La propera setmana vindran a l'escola de l'entitat "LA GRANERA" a ajudar-nos a millorar el sòl del nostre hort.
Posaran terra nova, l'adobaran, la remouran, i canviaran algus cultius de lloc, tot amb la finalitat d'aconseguir uns cultius millors i sempre dins d'un hort sostenible.

Les actuacions que fem a l'hort ens ajuden a conèixer el nostre entorn i a desenvolupar uns valors solidàris i mediambientals.

Algunes fotos de l'activitat de l'hort que fem setmanalment...

Hem protegit les plantes de l'intens fred d'aquests dies, una mare de l'escola (la Rosa) ens ajuda cada setmana.




dimarts, 8 de gener del 2013

EXPOSICIÓ ITINERANT ALIMENTS ECOLÒGICS

EXPOSICIÓ ALIMENTS ECOLÒGICS AL VESTÍBUL 
Del 8 al 14 de gener de 2013 al vestíbul de l'escola

L’exposició itinerant de la producció ecològica dels aliments està formada per 6 plafons informatius i 2 plafons d’activitat. Els primers inclouen continguts didàctics informatius,mentre que els segons serveixen com a tauler d’un joc i com a suport d’un llibre de cuina en blanc perquè els visitants de l’exposició hi escriguin les seves receptes de cuina ecològica.

A cada plafó s’explica una qüestió diferent sobre la producció ecològica dels aliments:
Plafó 1. Què és la producció ecològica dels aliments?
Plafó 2. Què és l’agricultura ecològica?
Plafó 3. Què és la ramaderia ecològica?
Plafó 4. Què són els aliments ecològics elaborats?
Plafó 5. Com sabem si un producte és ecològic?
Plafó 6. On podem trobar els aliments ecològics?

Esperem que els nostres alumnes puguin copsar els beneficis que el consum de productes ecològics suposa, perquè són més saludables i ambientalment més sostenibles i, puguin  entendre una mica millor la relació entre dos projectes desenvolupats al centre: compostatge escolar i hort ecològic.